O
Q
R
Ramadan en medicijngebruik
Reclame en medicijnen
Reuma en medicijnen
Rij veilig met medicijnen
V
Valpreventie : rechtop blijven staan met medicijnen
Voeding en medicijnen
X
Y
Z
Ziekenhuizen (zoek een ziekenhuis)
Meest gestelde vragen bij medicijngebruik
Hoe kan ik tabletten het beste innemen?
Tabletten en capsules (tenzij het zuigtabletten zijn of tabletjes onder de tong) kunt u het beste met kraanwater innemen. En liefst met een ruime hoeveelheid (1-2 glazen water). Immers, voordat een geneesmiddel daadwerkelijk in het lichaam terecht kan komen, moet het eerst via de maag of de darmen opgenomen worden in het bloed. Deze opname gaat het beste als het geneesmiddel goed opgelost is. Door het geneesmiddel met voldoende vloeistof in te nemen, lost het makkelijker op en wordt het daardoor sneller opgenomen. Daarnaast helpt een ruime hoeveelheid vloeistof vaak ook een beetje om lokale irritatie van de maag te voorkomen.
Welk effect heeft grapefruitsap op het effect van medicijnen?
Grapefruitsap kan soms het effect versterken en soms juist verzwakken
Meestal kunt u uw geneesmiddelen gerust combineren met grapefruitsap of een hele grapefruit. Echter, grapefruitsap kan de afbraak van sommige geneesmiddelen vertragen. Als de afbraak van het geneesmiddel geremd wordt, blijft er meer geneesmiddel in het bloed achter. Hierdoor neemt de kans op bijwerkingen toe.
Als dit het geval is, staat er op het etiket dat u bij dit medicijn minder of geen grapefruitsap mag drinken of geen grapefruit mag eten. Dit geldt de hele dag dat u het geneesmiddel gebruikt, omdat de afbraak van het geneesmiddel gedurende de hele geremd wordt. De kans dat deze bijwerkingen optreden is vooral aanwezig als u vaker dan eens per drie dagen een glas grapefruitsap of 1-2 grapefruits eet. Heel soms adviseert uw apotheek om helemaal geen grapefruits te gebruiken, bij deze geneesmiddelen is de invloed van grapefruitsap te groot. In onderstaande tabel staan geneesmiddelen waarvan we nu weten dat u extra attent moet zijn met grapefruitsap.
Welke geneesmiddelen mag ik niet combineren met melk?
Melk bevat kalk. In sommige gevallen vormt de kalk in de melk een soort “onoplosbare klont” in de darmen. Hierdoor wordt het geneesmiddel niet in het bloed opgenomen en kan het zijn werking niet uitoefenen. Voorbeelden van deze geneesmiddelen zijn de antibiotica tetracycline en ciprofloxacine. Ook middelen om botontkalking te voorkomen (bisfosfonaten zoals alendroninezuur en risendroninezuur) kunnen om deze reden beter niet met melk worden ingenomen. Lang werd gedacht dat dit ook geldt voor methotrexaat, Hier is men van terug gekomen. Tegenwoordig wordt gezegd dat methotrexaat gerust te combineren is met het gebruik van melk.
Mag ik een biertje drinken (of een wijntje) bij mijn medicijnen?
Wanneer u geneesmiddelen gebruikt, wil dat doorgaans niet zeggen dat u totaal geen alcohol mag gebruiken. Maar extra voorzichtigheid is wel belangrijk. Een paar geneesmiddelen mogen absoluut niet met alcohol gecombineerd worden (zoals metronidazol en enkele middelen speciaal tegen overmatig alcoholgebruik). Wanneer u deze middelen toch zou gebruiken in combinatie met alcohol kunt u heel erg ziek worden.
Echter, doorgaans ligt het wat subtieler. Alcohol kan allereerst de kans dat u maag- of leverbijwerkingen krijgt van een geneesmiddel vergroten. Dus gebruikt u een geneesmiddel die maag- of leverbijwerkingen heeft, ben dan extra voorzichtig met alcohol.
Daarnaast kan alcohol ook de afbraak van geneesmiddelen beïnvloeden. Soms versneld alcohol de afbraak (waardoor het geneesmiddel minder goed werkt), maar alcohol kan bij andere geneesmiddelen de afbraak juist net remmen (hierdoor neemt het effect, maar vaak ook de bijwerkingen, toe). Als dit het geval is, zal de apotheek u hierover informeren.
Hoe kan ik het beste geneesmiddelen injecteren bij mezelf?
Voordat u gaat injecteren is het belangrijk om de injectiespuiten goed op kamertemperatuur te laten komen. Het toedienen van koude injecties kan namelijk behoorlijk pijnlijk zijn. Vaak kan dit door de injectie een haf uur uit de koelkast te plaatsen. Heeft u al eerder klachten bij het injecteren gehad dan helpt het soms om de huid vooraf te koelen. Ook na het injecteren kan de huid nog enige tijd gekoeld worden. Als de injectie eenmaal is gezet, kunnen de injectiespuiten in een naaldencontainer worden weggegooid. Deze naaldencontainer kan bij de apotheek worden ingeleverd. Probeer overigens steeds van injectieplaats te wisselen, dit verkleint de kans op lokale bijwerkingen.
Ik heb moeite om tabletten goed door te slikken, wat kan ik doen?
Sommige patienten hebben moeite om tabletten in te nemen. De tablet blijft hangen. En soms moeten patienten er zelfs een beetje van braken. Dat komt vaak omdat bij het innemen van medicijnen mensen vaak automatisch het hoofd een beetje achterover houden. Dit maakt het slikken echter juist extra lastig. Buig daarom bij het slikken het hoofd een beetje naar voren. Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik hem door met een flinke slok water. Drink vervolgens een glas water. Door het hoofd iets naar voren te buigen wordt het keelgat groter. Hierdoor glijdt het medicijn makkelijk naar binnen en blijft het niet hangen in de keel.. (zie ook onder wegwijzer ook een instructiefilmpje)
Hoe bewaar ik mijn geneesmiddelen?
Veel mensen bewaren hun geneesmiddelen in de badkamer. Eigenlijk is dat helemaal niet de meest ideale bewaarplaats voor geneesmiddelen. Immers, de meeste geneesmiddelen kunnen het best bewaard worden bij een temperatuur van 8° tot 25° Celsius, en dan bij voorkeur in een donkere, droge omgeving. Een badkamer is vaak vochtig , waarbij de temperatuur dikwijls behoorlijk schommelt. Een droge, (afsluitbare)kast is wat dat betreft veel beter. Bewaar uw geneesmiddelen bij voorkeur ook in de originele verpakking. Op de originele verpakking staat immers niet alleen de naam en houdbaarheid van het geneesmiddel, de originele verpakking is soms ook speciaal ontworpen om het geneesmiddel te beschermen tegen licht en luchtvochtigheid.
Kan ik mijn tablet fijn maken of breken?
Sommige tabletten en capsules worden voorzien van een beschermlaagje. Soms om de smaak van het geneesmiddel te maskeren of om het geneesmiddel te beschermen tegen het maagsap. In het laatste geval is de tablet zo gemaakt dat de beschermlaag in de zure maag blijft zitten, maar in de veel minder zure uiteindelijk kapot gaat.
Hierdoor kan het geneesmiddel op de juiste plaats vrijkomen en wordt het niet blootgesteld aan maagzuur. Op tabletten met zo’n beschermlaagje staat dan vaak een afkorting zoals: EC (enteric coated), FC (filmcoated) of MSR (maagsapresistent).
Soms krijgt een geneesmiddel een beschermlaagje om het geneesmiddel langzamer uit de tablet of capsule te laten vrijkomen. Omdat het geneesmiddel dan maar langzaam uit het pilletje komt, hoeft de patiënt minder vaak het geneesmiddel in te nemen. Tabletten waarbij het geneesmiddel maar langzaam vrijkomt, hebben vaak ook een afkorting in hun naam. Voorbeelden hiervan zijn: MGA (met gereguleerde afgifte), SR (slow release), Retard, OROS of ZOC.
Veel van deze tabletten (maar niet allemaal) kunnen niet zo maar even worden fijngemalen, opengemaakt of door midden gebroken. Hierdoor kan het beschermend laagje worden aangetast. Kijk eerst op het etiket of in de bijsluiter of het geneesmiddel doormidden mag worden gebroken of mag worden fijngemaakt. Vraag bij twijfel raad aan de apotheker. Je kunt bij de apotheek ook terecht met de vraag of het genees middel gemengd mag worden met eten
(appelmoes is vaak een goede kandidaat) of met drankjes.